The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Kleuren van vriendschap

Opdrachten over vriendschap en liefde
bij de kortfilm 'Eefje donkerblauw'

Eefje Donkerblauw 
Charlie Dewulf - 2014, Belgium, 11min., 4+

klasgesprek

Eefje Donkerblauw woont in een donkerblauw huis op het strand. Haar meubeltjes, haar kleren, haar haren, zelfs haar wimpers zijn blauw! Maar niet iedereen vindt blauw even mooi!


Bespreek de film aande hand van deze vragen: 

  • Voel jij je vaak alleen? Vind je het belangrijk om vriendjes te hebben? Hoe maak jij nieuwe vriendjes? Vind je dit ook moeilijk, net als Eefje?

  • Welk gevoel krijg je als je in de film de mensen in de stad ziet? En wat voel je als Eefje geen confituur verkocht krijgt aan de mensen in de stad? Is dit een ander gevoel dan wanneer je kijkt naar Eefje en Goudgeel die samen eten in hun huisje? Wat voel of denk je dan? Geven de kleuren (grijs, geel, blauw) je een bepaald gevoel?

  • De vis Antonio kan niet praten, maar hij zingt vaak als Eefje hem iets vertelt. Goede vrienden hoeven niet altijd te praten om elkaar te begrijpen. Op welke manier kan een vriend/vriendin tonen dat hij/zij er voor jou is? Of misschien heb jij ook wel een huisdier waar je op een speciale manier mee praat.

  • Als jij net als Eefje ook helemaal in één kleur, bijvoorbeeld goudgeel, gekleed zou kunnen gaan, voor welke kleur zou je dan kiezen? En waarom? Wat betekent die kleur voor jou?  

 maakopdracht

Als jij alles in één kleur zou mogen maken. Welke kleur zou je dan verkiezen?

Maak een tekening van een personage met je uitgekozen kleur. Of gebruik de kleurplaat hieronder. Teken ook het huisje erbij met alle voorwerpen, gedecoreerd met de kleuren die je fijn vindt.


Hang deze personages vervolgens allemaal samen op. Zo veel mooie kleuren! Deze kleuren zijn even mooi als een regenboog. De verschillende kleuren tonen aan dat we niet allemaal identiek zijn, maar juist een beetje verschillend. Samen zijn we vrienden!

doeopdracht

De film Eefje Donkerblauw is gebaseerd op een boek  van Geert De Kockere. Je kan samen met je klas  het verhaal lezen.