The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Een aanbod voor kleuter-, lager en secundair onderwijs in meer dan 70 kortfilms. 
Voor elk thema een film en voor elke les een idee.

Films, beelden en bijbehorende opdrachten zijn de ideale leermiddelen om sleutelcompetenties mee te ontwikkelen, inlevingsvermogen aan te wakkeren en de kijk van je leerlingen op de wereld te verbreden.


Vind op deze pagina de kortfilm die je zoekt, of klik in het menu op 'zoek opdracht' en vind lesmateriaal bij specifieke onderwerpen.

Een heel jaar toegang tot alle kortfilms en opdrachten! Betaal meteen 30 euro per klas voor een heel jaar of… 100 euro voor je hele school. Mail hiervoor naar lesinbeeld@jeugdfilm.be 

Verfijn resultaten
Film type
Productie landen
Show more Show less
Taal
Show more Show less
Leeftijd
Show more Show less
Online
Kunstbeginselen
Online
Kunstbeginselen | 3e leerjaar, 4e leerjaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

David Payne, 2020, CZ, 6 min, 8+

Wanneer een kunst leraar exact dicteert wat de leerlingen moeten tekenen, beslist een creatief meisje om toch haar eigen ding te doen.

Shower boys
Online
Shower boys | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Christian Zetterberg, 2021, SE, 9 min, 9+

Viggo en Noel keren terug naar huis na een oefenmatch met hun hockeyploeg. Wanneer een van hun onschuldige spelletjes wordt stopgezet, leren de twee jongens wat het betekent om vrienden te zijn.

Luce en de rots
Online
Luce en de rots | 1e leerjaar en 2e leerjaar

Britt Raes, 2022, BE, FR, 13 min, 6+

Luce woont samen met haar mama in een klein, rustig dorpje. Elke dag is hetzelfde, maar zo hebben ze het graag. Het enige dat Luce niet graag heeft, is het donker. Gelukkig heeft ze een lampje dat haar veilig doet voelen. Op en dag valt er een grote rots uit de lucht die het hele dorp vernietigt. Luce is boos, maar besluit om de rots terug naar huis te brengen.

Aeronaut
Online
Aeronaut | 1e leerjaar en 2e leerjaar

Leon Golterman, 2021, NL, 2 min, 6+

Kevin droomt ervan om piloot te worden. Om al wat te kunnen oefenen, knutselt hij een modelvliegtuig. Als Kevin even naar de badkamer gaat om de lijm van zijn handen te wassen, begint zijn kleine zus met het vliegtuig te spelen, met alle gevolgen van dien.

Waarom bleef je niet voor mij?
Online
Waarom bleef je niet voor mij? | 5e leerjaar en 6e leerjaar

Milou Gevers, 2020, NL, 25 min, 11+

Vier kinderen met hetzelfde tragische verhaal: ze verloren allemaal een ouder aan zelfmoord. In deze documentaire delen ze hun verhaal vanaf het moment dat ze het nieuws vernamen. De filmmaakster, die hetzelfde meemaakte, stelt de vragen die niemand haar durfde te stellen.

Kiki de veer
Online
Kiki de veer | 1e kleuterklas en 2e kleuterklas

Nicolas Bianco-Levrin, Julie Rembauville, 2021, FR, 6 min, 3+

Kiki de kanarie woont in een kooi bij een oude vrouw. Als hij door het raam kijkt, ziet hij vogels vrij rondvliegen. Hij droomt ervan om samen met hen te vliegen. Wanneer de oude vrouw het deurtje van zijn kooi vergeet te sluiten, waagt hij zijn kans en vliegt hij weg.

De zeemeerman
Online
De zeemeerman | 1e leerjaar en 2e leerjaar

Alba Barbé I Serra, 2020, ES, 6 min, 6+

Roque is volledig in de war. Ofwel verandert hij voor altijd in een meerman, ofwel blijft hij een mens. Wat zal hij kiezen?

Mr. Praktisch
Online
Mr. Praktisch | 5e leerjaar en 6e leerjaar

Michał Poniedzielski, Dominik Litwiniak, 2020, PL, 10 min, 10+

Wanneer Mr. Praktisch zijn dagelijkse routine doorloopt, beseft hij plotseling dat de aanwezigheid van een huisdier het plezier in zijn leven kan vergroten.

De glorie van de verschrikkelijke Eliz
Online
De glorie van de verschrikkelijke Eliz | 5e leerjaar en 6e leerjaar

Eliška Kovaříková, Adam Struhala, 2020, CZ, 28 min, 10+

Drie vrienden zitten samen aan tafel wanneer Eliz binnenkomt, het meisje waar ze alledrie verliefd op zijn. Een voor een vertellen ze hun verhalen over haar, het ene al vreselijker dan het andere. Zo groeit de legende van de verschrikkelijke Eliz.

Zeezicht
Online
Zeezicht | 3e leerjaar en 4e leerjaar

Dafni Stylianidis, 2021, BE, 4 min, 8+

Een spreekbeurt geven: dat kan soms best griezelig zijn. Ook voor Nina. En toch moeten we altijd in onszelf blijven geloven want als we iets niet proberen kunnen we er ook niet uit leren. Gelukkig kan onze fantasie ons daarbij een handje helpen.

Matilda en het reservehoofd
Online
Matilda en het reservehoofd | 3e leerjaar, 4e leerjaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

Ignas Meilūnas, 2020, LT, 13 min, 8+

Matilda kan op korte tijd heel veel nieuwe dingen leren. Moeder vindt het geweldig; misschien wordt Matilda wel de slimste persoon ter wereld? Wanneer Matilda’s hoofd vol zit, koopt moeder een tweede hoofd, om nog meer te leren! Maar Matilda vindt die twee hoofden best verwarrend. Deze grappige stop-motion animatiefilm is niet mals voor de prestatiedruk in het onderwijs.

Ik ben niet bang van de krokodil
Online
Ik ben niet bang van de krokodil | 5e leerjaar en 6e leerjaar

Anna Solanas, Marc Riba, 2018, ES, 4 min, 10+

Een krokodil die liever dwarsfluit speelt dan jaagt en vriendelijk is tegen alle dieren, daar is toch niets mis mee? De verteller vindt van wel, tot de krokodil het beu is.

Luister
Online
Luister | 5e leerjaar en 6e leerjaar

Astrid Bussinck, 2018, NL, 15 min, 10+

Kinderen bellen naar de Kindertelefoon en vertellen over hun grote of kleine problemen. Een meisje dat altijd alleen thuis is, of waarvan de ouders gaan scheiden. Een jongen die bang is voor de toekomst, of die het moeilijk heeft met zijn geaardheid en hoopt dat het vanzelf weggaat. Anderen willen gewoon een praatje maken. In deze reeks gesprekken met de Kindertelefoon wordt de klank afgewisseld met beelden die de toon van het gesprek weergeven. Soms aangrijpend, soms grappig, maar altijd impactvol.

Blackbirds
Online
Blackbirds | 1e middelbaar en 2e middelbaar

Emma Séméria, 2020, FR, 9 min, 12+

Binnenkort begint de school weer en de 15-jarige Camélia wil haar beste vriend Salah om een speciale gunst vragen. Ze wil graag leren tongzoenen voordat de zomer voorbij is…

First night
Online
First night | 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Darshika Karunahara, 2021, DK, 20 min, 14+

De Deense-Tamil zussen Devi en Abarna zijn nieuwsgierig naar wat 'een eerste keer' nu precies inhoudt. Ze zijn vastberaden om het diezelfde nacht nog te ervaren, maar allebei op hun eigen voorwaarden.

Let it burn
Online
Let it burn

Adam Starsmark, 2021, SE, 8 min, 14+

Arabella en David zijn net uit elkaar. Nu worstelen ze met de vraag: hoe vertellen we dit aan onze klasgenoten zonder het awkward te maken?

Love, Dad
Online
Love, Dad | 5e middelbaar en 6e middelbaar

Diana Cam Van Nguyen, 2021, 16 min, 16+

Een jonge vrouw herleest de brieven die haar vader haar vijftien jaar geleden vanuit de gevangenis stuurde. Hij schreef haar vol liefde en affectie. Sindsdien waren ze nooit meer zo close met elkaar. Nu probeert ze hem te antwoorden, en schrijft hem alles wat tot op heden nooit hardop gezegd werd.

Titan
Online
Titan | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Valery Carnoy, 2021, BE, 19 min, 12+

Nathan, een jongen van dertien, staat op het punt zich bij de bende van zijn nieuwe vriend Malik aan te sluiten. Daarvoor moet hij eerst deelnemen aan een vreemd ritueel.

Tout ce que tu veux
Online
Tout ce que tu veux | 5e middelbaar en 6e middelbaar

Faust Lust Smiatek, 2021, BE, 5 min, 16+

Een jonge vrouw heeft moeite om tijdens het vrijen te communiceren met haar vriendin. Ze graaft in herinneringen uit haar kindertijd en zoekt naar hun betekenis in relatie tot haar heden.

Being Sascha
Online
Being Sascha | 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Manuel Gübeli, 2020, 35 min, 14+

Sascha's naam was niet altijd Sascha, maar tegenwoordig wel. Sascha identificeert zich niet als man of vrouw, maar als trans-non-binair en stelt zich vragen die je doen twijfelen aan je eigen categorieën. Wat betekent het om jezelf te zijn?