The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Een aanbod voor kleuter-, lager en secundair onderwijs in meer dan 70 kortfilms. 
Voor elk thema een film en voor elke les een idee.

Films, beelden en bijbehorende opdrachten zijn de ideale leermiddelen om sleutelcompetenties mee te ontwikkelen, inlevingsvermogen aan te wakkeren en de kijk van je leerlingen op de wereld te verbreden.


Vind op deze pagina de kortfilm die je zoekt, of klik in het menu op 'zoek opdracht' en vind lesmateriaal bij specifieke onderwerpen.

Een heel jaar toegang tot alle kortfilms en opdrachten! Betaal meteen 30 euro per klas voor een heel jaar of… 100 euro voor je hele school. Mail hiervoor naar lesinbeeld@jeugdfilm.be 

Verfijn resultaten
Film type
Productie landen
Show more Show less
Taal
Show more Show less
Leeftijd
Show more Show less
Online
Kunstbeginselen
Online
Kunstbeginselen | 3e leerjaar, 4e leerjaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

David Payne, 2020, CZ, 6 min, 8+

Wanneer een kunst leraar exact dicteert wat de leerlingen moeten tekenen, beslist een creatief meisje om toch haar eigen ding te doen.

Shower boys
Online
Shower boys | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Christian Zetterberg, 2021, SE, 9 min, 9+

Viggo en Noel keren terug naar huis na een oefenmatch met hun hockeyploeg. Wanneer een van hun onschuldige spelletjes wordt stopgezet, leren de twee jongens wat het betekent om vrienden te zijn.

Luce en de rots
Online
Luce en de rots | 1e leerjaar en 2e leerjaar

Britt Raes, 2022, BE, FR, 13 min, 6+

Luce woont samen met haar mama in een klein, rustig dorpje. Elke dag is hetzelfde, maar zo hebben ze het graag. Het enige dat Luce niet graag heeft, is het donker. Gelukkig heeft ze een lampje dat haar veilig doet voelen. Op en dag valt er een grote rots uit de lucht die het hele dorp vernietigt. Luce is boos, maar besluit om de rots terug naar huis te brengen.

Aeronaut
Online
Aeronaut | 1e leerjaar en 2e leerjaar

Leon Golterman, 2021, NL, 2 min, 6+

Kevin droomt ervan om piloot te worden. Om al wat te kunnen oefenen, knutselt hij een modelvliegtuig. Als Kevin even naar de badkamer gaat om de lijm van zijn handen te wassen, begint zijn kleine zus met het vliegtuig te spelen, met alle gevolgen van dien.

Waarom bleef je niet voor mij?
Online
Waarom bleef je niet voor mij? | 5e leerjaar en 6e leerjaar

Milou Gevers, 2020, NL, 25 min, 11+

Vier kinderen met hetzelfde tragische verhaal: ze verloren allemaal een ouder aan zelfmoord. In deze documentaire delen ze hun verhaal vanaf het moment dat ze het nieuws vernamen. De filmmaakster, die hetzelfde meemaakte, stelt de vragen die niemand haar durfde te stellen.

Kiki de veer
Online
Kiki de veer | 1e kleuterklas en 2e kleuterklas

Nicolas Bianco-Levrin, Julie Rembauville, 2021, FR, 6 min, 3+

Kiki de kanarie woont in een kooi bij een oude vrouw. Als hij door het raam kijkt, ziet hij vogels vrij rondvliegen. Hij droomt ervan om samen met hen te vliegen. Wanneer de oude vrouw het deurtje van zijn kooi vergeet te sluiten, waagt hij zijn kans en vliegt hij weg.

De zeemeerman
Online
De zeemeerman | 1e leerjaar en 2e leerjaar

Alba Barbé I Serra, 2020, ES, 6 min, 6+

Roque is volledig in de war. Ofwel verandert hij voor altijd in een meerman, ofwel blijft hij een mens. Wat zal hij kiezen?

Mr. Praktisch
Online
Mr. Praktisch | 5e leerjaar en 6e leerjaar

Michał Poniedzielski, Dominik Litwiniak, 2020, PL, 10 min, 10+

Wanneer Mr. Praktisch zijn dagelijkse routine doorloopt, beseft hij plotseling dat de aanwezigheid van een huisdier het plezier in zijn leven kan vergroten.

De glorie van de verschrikkelijke Eliz
Online
De glorie van de verschrikkelijke Eliz | 5e leerjaar en 6e leerjaar

Eliška Kovaříková, Adam Struhala, 2020, CZ, 28 min, 10+

Drie vrienden zitten samen aan tafel wanneer Eliz binnenkomt, het meisje waar ze alledrie verliefd op zijn. Een voor een vertellen ze hun verhalen over haar, het ene al vreselijker dan het andere. Zo groeit de legende van de verschrikkelijke Eliz.

Zeezicht
Online
Zeezicht | 3e leerjaar en 4e leerjaar

Dafni Stylianidis, 2021, BE, 4 min, 8+

Een spreekbeurt geven: dat kan soms best griezelig zijn. Ook voor Nina. En toch moeten we altijd in onszelf blijven geloven want als we iets niet proberen kunnen we er ook niet uit leren. Gelukkig kan onze fantasie ons daarbij een handje helpen.

Matilda en het reservehoofd
Online
Matilda en het reservehoofd | 3e leerjaar, 4e leerjaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

Ignas Meilūnas, 2020, LT, 13 min, 8+

Matilda kan op korte tijd heel veel nieuwe dingen leren. Moeder vindt het geweldig; misschien wordt Matilda wel de slimste persoon ter wereld? Wanneer Matilda’s hoofd vol zit, koopt moeder een tweede hoofd, om nog meer te leren! Maar Matilda vindt die twee hoofden best verwarrend. Deze grappige stop-motion animatiefilm is niet mals voor de prestatiedruk in het onderwijs.

Ik ben niet bang van de krokodil
Online
Ik ben niet bang van de krokodil | 5e leerjaar en 6e leerjaar

Anna Solanas, Marc Riba, 2018, ES, 4 min, 10+

Een krokodil die liever dwarsfluit speelt dan jaagt en vriendelijk is tegen alle dieren, daar is toch niets mis mee? De verteller vindt van wel, tot de krokodil het beu is.

Luister
Online
Luister | 5e leerjaar en 6e leerjaar

Astrid Bussinck, 2018, NL, 15 min, 10+

Kinderen bellen naar de Kindertelefoon en vertellen over hun grote of kleine problemen. Een meisje dat altijd alleen thuis is, of waarvan de ouders gaan scheiden. Een jongen die bang is voor de toekomst, of die het moeilijk heeft met zijn geaardheid en hoopt dat het vanzelf weggaat. Anderen willen gewoon een praatje maken. In deze reeks gesprekken met de Kindertelefoon wordt de klank afgewisseld met beelden die de toon van het gesprek weergeven. Soms aangrijpend, soms grappig, maar altijd impactvol.

Blackbirds
Online
Blackbirds | 1e middelbaar en 2e middelbaar

Emma Séméria, 2020, FR, 9 min, 12+

Binnenkort begint de school weer en de 15-jarige Camélia wil haar beste vriend Salah om een speciale gunst vragen. Ze wil graag leren tongzoenen voordat de zomer voorbij is…

First night
Online
First night | 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Darshika Karunahara, 2021, DK, 20 min, 14+

De Deense-Tamil zussen Devi en Abarna zijn nieuwsgierig naar wat 'een eerste keer' nu precies inhoudt. Ze zijn vastberaden om het diezelfde nacht nog te ervaren, maar allebei op hun eigen voorwaarden.

Let it burn
Online
Let it burn

Adam Starsmark, 2021, SE, 8 min, 14+

Arabella en David zijn net uit elkaar. Nu worstelen ze met de vraag: hoe vertellen we dit aan onze klasgenoten zonder het awkward te maken?

Love, Dad
Online
Love, Dad | 5e middelbaar en 6e middelbaar

Diana Cam Van Nguyen, 2021, 16 min, 16+

Een jonge vrouw herleest de brieven die haar vader haar vijftien jaar geleden vanuit de gevangenis stuurde. Hij schreef haar vol liefde en affectie. Sindsdien waren ze nooit meer zo close met elkaar. Nu probeert ze hem te antwoorden, en schrijft hem alles wat tot op heden nooit hardop gezegd werd.

Titan
Online
Titan | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Valery Carnoy, 2021, BE, 19 min, 12+

Nathan, een jongen van dertien, staat op het punt zich bij de bende van zijn nieuwe vriend Malik aan te sluiten. Daarvoor moet hij eerst deelnemen aan een vreemd ritueel.

Tout ce que tu veux
Online
Tout ce que tu veux | 5e middelbaar en 6e middelbaar

Faust Lust Smiatek, 2021, BE, 5 min, 16+

Een jonge vrouw heeft moeite om tijdens het vrijen te communiceren met haar vriendin. Ze graaft in herinneringen uit haar kindertijd en zoekt naar hun betekenis in relatie tot haar heden.

Being Sascha
Online
Being Sascha | 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Manuel Gübeli, 2020, 35 min, 14+

Sascha's naam was niet altijd Sascha, maar tegenwoordig wel. Sascha identificeert zich niet als man of vrouw, maar als trans-non-binair en stelt zich vragen die je doen twijfelen aan je eigen categorieën. Wat betekent het om jezelf te zijn?

De Gruffalo en zoo
Online
De Gruffalo en zoo | 2e kleuterklas en 3e kleuterklas

Jakob Schuh, Max Lang, 2009, GB, 27 min, 4+

Een muis loopt door het bos, waar een vos, een uil en een slang wel een lekker hapje in hem zien. Maar de pientere muis misleidt de dieren door hen bang te maken voor de Gruffalo: een beest met knarsende tanden, eeltige knieën, oranje ogen, paarse stekels en een gifgroene wrat. Alleen de muis weet dat de Gruffalo niet echt bestaat. Of… vergist hij zich?

Het kind van de gruffalo
Online
Het kind van de gruffalo | 2e kleuterklas en 3e kleuterklas

Jakob Schuh, Max Lang, 2011, GB, 27 min, 4+

In dit vervolg op de klassieker ‘De Gruffalo’ maken we kennis met de eigenwijze dochter van het gruwelijke monster. Zij laat zich niet bang maken door de verhalen over de Grote Gevaarlijke Muis die in het bos woont. Haar vader waarschuwt haar voor dit sterk behaard beest met zijn lange, zwiepende staart, zijn vurig dreigende ogen en zijn snor zo hard als ijzerdraad. Maar de kleine Gruffalo slaat de wijze raad in de wind en trekt het bos in op onderzoek.

Eefje Donkerblauw
Online
Eefje Donkerblauw | 1e leerjaar, 2e kleuterklas, 2e leerjaar en 3e kleuterklas

Charlie Dewulf, 2014, BE, 11 min, 4+

Eefje Donkerblauw is gelukkig in haar donkerblauwe huis met donkerblauwe stoelen, een donkerblauwe tafel en een donkerblauw bed. Zelfs haar beste vriend, de vis Antonio, is donkerblauw! Maar soms wordt het wel wat eenzaam en zoekt Eefje contact met de grijze mensen in haar stad.

De grote boze vos en andere verhalen:  baby is onderweg
Online
De grote boze vos en andere verhalen: baby is onderweg | 1e leerjaar en 2e leerjaar

Benjamin Renner, Patrick Imbert, 2016, BE, FR, 26 min, 5+

Deze kortfilm maakt deel uit van een trilogie die zich afspeelt in en rond een boerderij waar de dieren soms voor grote uitdagingen staan. In dit verhaal moeten een eend, een varken en een konijn zelf een baby afleveren, nu de ooievaar vleugellam is.

De grote boze vos en andere verhalen: Kerstmis redden
Online
De grote boze vos en andere verhalen: Kerstmis redden | 1e leerjaar en 2e leerjaar

Benjamin Renner, Patrick Imbert, 2016, BE, FR, 26 min, 5+

Deze kortfilm maakt deel uit van een trilogie die zich afspeelt in en rond een boerderij waar de dieren soms voor grote uitdagingen staan. In dit verhaal verkleedt de eend zich als kerstman. Slaagt hij erin om met kerst alle dieren een cadeautje te bezorgen?

De grote boze vos en andere verhalen: de grote boze vos
Online
De grote boze vos en andere verhalen: de grote boze vos | 1e leerjaar en 2e leerjaar

Benjamin Renner, Patrick Imbert, 2016, BE, FR, min, 5+

Deze kortfilm maakt deel uit van een trilogie die zich afspeelt in en rond een boerderij waar de dieren soms voor grote uitdagingen staan. In dit verhaal lust een ondeugende vos wel een eitje, maar moet hij dan ook de kuikens grootbrengen?

De vlieger
Online
De vlieger | 1e leerjaar en 2e leerjaar

Martin Smatana, 2019, CZ, SK, 13 min, 6+

Een kleine jongen en zijn opa zijn gemaakt uit laagjes. Die verklappen hun leeftijd, zoals jaarringen bij een boom. De jongen heeft nog veel laagjes, want hij heeft nog een heel leven voor zich. Maar opa niet. Wanneer ze samen gaan vliegeren, blaast de wind opa mee de lucht in. Hij is nog zo dun als een blaadje.

Aatos en de wereld
Online
Aatos en de wereld | 1e leerjaar en 2e leerjaar

Reetta Huhtanen, 2019, BE, 24 min, 6+

De 6-jarige vrienden Aatos, Amine en Flo wonen in Brussel. Ze beleven er samen kleine avonturen, ontdekken de stad, klimmen in bomen en maken veel plezier. Tot terroristische aanslagen hun harmonieuze wereld ruw verstoren en er plots gewapende soldaten door hun straat patrouilleren.

Maverick
Online
Maverick | 2e leerjaar, 3e leerjaar en 4e leerjaar

Domien Huyghe, 2017, BE, min, 7+

Na de dood van zijn vader gebruikt de achtjarige Stan zijn fantasie om alles rondom zich een plaats te geven. Op de dag dat hij moet verhuizen, denkt Stan dat hij een vliegtuig uit de lucht heeft geschoten. Bang maar vol vertrouwen gaat hij in het bos op zoek naar het neergestorte toestel.

Nieuw
Online
Nieuw | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 3e leerjaar, 3e middelbaar, 4e leerjaar, 4e middelbaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

Eefje Blankevoort, 2014, NL, 19 min, 8+

Tanans is Congolees, maar groeide op in een vluchtelingenwijk in Oeganda. Samen met zijn familie komt hij als vluchteling aan in Nederland. Voor de eerste keer woont hij in een mooi huis, balanceert hij op een fiets, spreekt hij Nederlands. Maar bovenal probeert hij wijs te worden uit die rare, nieuwe wereld. En hoe maak je vrienden als je niet dezelfde taal spreekt?

Kop Op
Online
Kop Op

Job, Joris, Marieke, 2016, NL, 20 min, 8+

Sef, Wesley en Marjolein vinden een magische wasmachine. Wanneer ze hun hoofd in de machine steken, gebeurt er iets vreemd. De drie vrienden zijn genoodzaakt om elkaars leven over te nemen. Omdat elke thuissituatie zijn eigen gewoontes en tradities heeft, komen ze alle drie in onhandige situaties terecht en leren ze dingen over elkaar die ze nog niet wisten.

Het leven van Esteban
Online
Het leven van Esteban | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

Ines Eshun, 2017, BE, 15 min, 8+

Esteban groeit op met zijn alleenstaande moeder, zijn vader kent hij niet. De opmerkelijke jongen is voorbestemd om Olympisch zwemmer te worden, en tijdens zijn zoektocht naar zichzelf ontdekt hij dat het leven op een zwembad lijkt.

Hallo Salaam
Online
Hallo Salaam | 3e leerjaar, 4e leerjaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

Kim Brand, 2017, NL, 15 min, 8+

In deze documentaire gaan Sil en Merlijn met hun moeders op bezoek in een vluchtelingenkamp op Lesbos. Ondanks de taal- en cultuurbarrières vinden leeftijdsgenootjes elkaar snel.

Si-G
Online
Si-G

Frederike Migom, 2017, BE, 16 min, 9+

Si-G is 13 en rapper. Ze droomt van roem maar heeft nooit geloofd dat ze met rappen iets zou kunnen bereiken. Ze deelt een klein appartement met haar vader en zus in Molenbeek en heeft het moeilijk op school. Wanneer de Brusselse rapper Omar-G samen met haar een nummer wil maken, komt haar droom onverwacht dichtbij.

Meisjesjongensmix
Online
Meisjesjongensmix | 3e leerjaar, 4e leerjaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

Lara Aerts, 2020, NL, 7 min, 9+

Wen Long is geen jongen en geen meisje, maar intersekse: een mix van beide. Als intersekse is het moeilijk om te weten waar je staat in een wereld die altijd het onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen.

Radio Felix
Online
Radio Felix

Lauranne Van den Heede, 2020, BE, 15 min, 9+

Felix is presentator van zijn eigen radioprogramma: Radio Felix! Hij bericht over politieke wantoestanden en spannende tenniswedstrijden in zijn eigen verzonnen nieuwswereld. Op school wordt Felix vaak op de proef gesteld door zijn autisme. Hij gebruikt zijn radioprogramma om de confrontaties op school beter te begrijpen.

Stephanie
Online
Stephanie | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

Leonardo Van Dijl, 2020, BE, 14 min, 9+

Wanneer de 11-jarige turnster Stephanie een gouden medaille wint, neemt haar leven een nieuwe wending. Plotseling staat ze in de belangstelling en begint de prestatiedruk te wegen op haar en haar coach. Het meisje keert langzaam in zichzelf. Is het haar perfectionisme of zijn het de verwachtingen van anderen die haar voorbij haar grenzen drijven?

Fien, Jip & Fien
Online
Fien, Jip & Fien | 4e leerjaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

Marie De Hert, Ellen Pollard, 2020, BE, 15 min, 9+

Jip en zijn zus zijn altijd samen, thuis en op school. Maar nu hij verliefd is, moet Jip plots zijn aandacht verdelen tussen twee Fienen. Hij probeert voor allebei goed te doen. Zusje Fien is nieuwsgierig, maar ook een beetje jaloers. Zal de liefde hun onafscheidelijke band verbreken? En is het niet stom dat Jips liefje ook Fien heet? Een zomerse camping is het ideale decor voor een verhaal over de eerste liefde.

Bertha en de wolfram
Online
Bertha en de wolfram

Tijs Torfs, 2020, BE, 15 min, 9+

Bertha levert een heroïsch gevecht met haar ultieme vijand: wolfram! Dat is een aandoening die haar zenuwstelsel aantast met ingrijpende gevolgen. Bertha’s geheime wapen in dit gevecht is haar creativiteit. Samen met een bevriend kunstenaar bereidt ze een tentoonstelling voor, waar Bertha lang naar heeft uitgekeken. Hoewel ze het gevecht met wolfram niet kan winnen, gooit ze al haar energie in de strijd.

KI
Online
KI | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

Meikeminne Clinckspoor, 2015, NL, 25 min, 10+

‘Ki’ vertelt het bijzondere verhaal van de 9-jarige Yuki. Wanneer Yuki met haar overleden zus Iwa in een droom terecht komt, beleeft ze een spannend avontuur. Ze wordt gedwongen haar angsten opzij te zetten en de strijd aan te gaan met waar ze het bangst voor is: het leven aan te moeten gaan zonder haar zus.

BOOS
Online
BOOS | 4e leerjaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Frederike Migom, 2020, BE, 15 min, 9+

Sommige kinderen worden vaak boos. Zo boos dat het thuis of op school niet meer houdbaar is. Veel mensen noemen hen stout, of onhandelbaar. Maar is dat wel zo? In de documentaire ‘BOOS’ ontmoeten we deze kinderen in het kinderziekenhuis op de afdeling psychiatrie. Via een collage van gesprekken, foto's en beelden ontdekken we waarom ze hier zijn, waarom ze zo boos zijn, en hoe ze zich daar zelf bij voelen.

Yaren & de zon
Online
Yaren & de zon | 4e leerjaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

Joren Slaets, Renate Raman, 2020, BE, 15 min, 9+

Het is zomer en de 10-jarige Yaren is zenuwachtig. Ze vertrekt op een kamp voor kinderen die een belangrijk persoon verloren. Vier jaar geleden stierf Yarens moeder en daar heeft ze het nog erg moeilijk mee. Tijdens het kamp ontmoet ze de enthousiaste spring-in-’t-veld Kato. Het wordt het begin van een bijzondere zomer en een al even bijzondere vriendschap.

La tortue d'or
Online
La tortue d'or

Célia Tisserant, Célia Tocco, 2018, BE, FR, 13 min, 10+

Een visser en zijn vrouw wonen gelukkig in hun kleine huisje. Op een dag vindt de man in zijn netten een schildpad met gouden schubben. Hij besluit het dier weer vrij te laten, en in ruil daarvoor belooft de schildpad dat alle wensen van de visser in vervulling zullen gaan. En zo gebeurt het…

Billy the bully
Online
Billy the bully | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Wannes Destoop, 2014, BE, 16 min, 12+

De 11-jarige Billy is een buitenbeentje. Hij wil er op school zo graag bij horen. Om zelf niet gepest te worden, pest hij anderen. Maar hoe ver wil hij hiervoor gaan?

Juillet 96
Online
Juillet 96 | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 5e leerjaar en 6e leerjaar

Michèle Jacob, 2020, BE, 25 min, 10+

Juli 1996, Sophie brengt haar zomervakantie door aan zee met haar moeder en haar nicht Laurence. Maar de vakantie verloopt niet zoals ze had gehoopt. Laurence is veranderd, ze is ouder geworden en wil niet meer skaten of vliegeren. Sophies verwachtingen komen niet uit, wat haar in verwarring brengt. Ook haar moeder is er met haar gedachten niet bij. Terwijl het hele land nog steeds op zoek is naar twee vermiste kleine meisjes, beseft Sophie dat dit haar laatste zomer als kind zal zijn.

Badpakje 46
Online
Badpakje 46 | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Wannes Destoop, 2010, BE, 15 min, 12+

Chantal, een mollig meisje van twaalf, vindt moeilijk haar weg in het leven. Veel vrienden heeft ze niet en thuis voelt ze zich alleen gesteund door haar stiefvader, terwijl ze botst met haar stiefbroer en haar moeder. In het plaatselijk zwembad, waar ze hard traint voor de komende zwemwedstrijd, voelt ze zich wél thuis. Maar wanneer ze een nieuwe zwembril nodig heeft, loopt niet alles zoals gepland.

Downside Up
Online
Downside Up | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 3e middelbaar en 4e middelbaar

Peter Ghesquière, 2016, BE, 15 min, 12+

In ‘Downside up’ wordt de wereld alleen bevolkt door mensen met het syndroom van Down. Maar op een dag wordt er een jongetje geboren dat anders is. Hij is niet ‘normaal’, want hij ziet er een klein beetje verschillend uit en gedraagt zich ook een beetje apart.

No Offense
Online
No Offense | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Kris Borghs, 2016, BE, 7 min, 12+

Een rij cartoonisten verschijnt voor een macaber tribunaal bestaande uit enkele controversiële historische figuren zoals Fidel Castro, Khadafi en Kim Jong-un. Telkens wanneer één van de juryleden zich door een cartoon beledigd voelt, wordt de maker onherroepelijk geëxecuteerd. De laatste in de rij ziet dat niet echt zitten.

Girlhood
Online
Girlhood

Heleen Declercq, 2017, BE, 14 min, 12+

In ‘Girlhood’ doorbreekt filmmaakster Heleen Declercq het aangeleerde stereotiepe beeld over vrouwelijkheid door naar haar eigen jeugd te kijken en een mozaïekportret samen te stellen van een reeks totaal verschillende vrouwen.

Klem
Online
Klem | 3e middelbaar en 4e middelbaar

Ish Ait Hamou, 2018, BE, 18 min, 12+

‘Klem’ is de verfilming van de novelle ‘Als je iemand verliest die je niet kan verliezen’, die Ish Ait Hamou schreef naar aanleiding van de Te Gek!?-campagne in 2016. De voormalige chirurge Els en de Palestijnse vluchteling Sulayman zitten toevallig tegenover elkaar in de trein. Niets doet vermoeden hoe groot de impact van hun gesprek zal zijn: het zet hun levens op een nieuw spoor.

Mosaic
Online
Mosaic | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 3e middelbaar en 4e middelbaar

Imge Özbilge, 2020, BE, 15 min, 12+

Een Koerdische student, een moslim violist en een christelijk meisje leven een vredig leventje in de oudste stad van het Midden-Oosten. De rust wordt plotseling verstoord door een mysterieuze schaduw die de vrede dreigt te verwoesten.

Broeders
Online
Broeders | 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Adil El Arbi, Bilall Fallah, 2011, BE, 23 min, 14+

‘Broeders’ is een zelfbenoemde parabel over twee jongemannen. Karim is een zachtaardige jongeling die zich ontfermt over het lot van de kinderen in zijn ‘moeilijke’ buurt. Zijn schijnbaar gewetenloze antagonist Nassim maakt daarentegen de buurt onveilig door meisjes aan de lopende band te versieren, drugs vrijelijk te dealen en rond te schuren in een chique Mercedes.

Hashtag
Online
Hashtag | 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Adil El Arbi, Bilall Fallah, 2016, BE, 14 min, 14+

Al hebben ze elkaar nog nooit gezien, toch vindt Marie Kevin de liefste en meest romantische jongen die ze ooit leerde kennen. Ze droomt al van hun toekomst samen, maar dan vraagt Kevin om foto’s van Marie. Is Kevin wel wie Marie denkt dat hij is?

Versailles
Online
Versailles | 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Hyun Lories, 2020, BE, 21 min, 14+

De 23-jarige Sanaa keert terug naar Versailles, de wijk waar ze opgroeide. Ze hoopt het contact met jongere haar zus Rana te herstellen. Samen maken ze plannen om voor de eerste keer naar zee te gaan.

Lost in the middle
Online
Lost in the middle | 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Senne Dehandschutter, 2017, BE, 16 min, 15+

In 2011 reizen de twintigers Steven en Abdel naar het onrustige Syrië. De ene als onervaren fotojournalist, de andere als strijder tegen Assad. Toch hebben de twee meer met elkaar gemeen dan je zou denken.

Ce magnifique gâteau
Online
Ce magnifique gâteau | 5e middelbaar en 6e middelbaar

Emma De Swaef, Marc James Roels, 2018, BE, 44 min, 16+

In vijf hoofdstukken zien we het geanimeerde verhaal van vijf figuren in het koloniale Afrika van de 19de eeuw. Hun keuzes en handelingen zullen het verloop van de geschiedenis beïnvloeden. De fijnzinnige animatiefilm toont dat kleine ingrepen grote gevolgen kunnen hebben.

Mind my mind
Online
Mind my mind | 1e middelbaar, 2e middelbaar, 3e middelbaar, 4e middelbaar, 5e middelbaar en 6e middelbaar

Floor Adams, 2019, BE, NL, 29 min, 12+

Hoe versier je een meisje als je eigenlijk stiekem geobsedeerd bent door duikbommenwerpers? Chris vindt zijn weg door de complexe sociale jungle dankzij Hans, het kleine mannetje in zijn hoofd dat als information processor alle sociale scripts voor hem vertaalt. Wanneer Gwen hem uitnodigt om haar favoriete kameleon te komen bekijken, werken Chris en Hans heel grondig aan het ‘flirt-script’. Maar het gaat fout en plotseling moeten ze zonder script improviseren.